Grafzerk voor de herenbank

bijzonderheden

De naam Laurentius dankt de kerk aan de heilige Laurentius, aartsdiaken bij paus Sixtus II. (meer lezen over de heilige Laurentius? Klik dan hier)

De gehele kerk is een bezienswaardigheid. "De geschiedenis druipt van de muren”. In de buitenmuren zijn de sporen van de eeuwen terug te vinden. Bij elke periode van het bestaan van de kerk behoren zichtbare bouwtechnische kenmerken.

Met name de noordmuur laat prachtig de bouwfasen door de eeuwen heen zien. Het interieur dateert uit 1696 en werd destijds geschonken door een vermogend inwoonster.

Ida van Tiara bedong bij die schenking dat zij begraven zou worden in de grafkelder in het midden van de kerk. Nog elk jaar wordt het graf geinspecteerd door de beheerders van haar nalatenschap.

Op de preekstoel zijn panelen aangebracht met prachtig houtsnijwerk met Bijbelse afbeeldingen.

Een grafzerk gemaakt door de Harlinger beeldhouwer Jacob Lous laat een voor die tijd (1614) unieke perspectief techniek zien.

De herenbank in het centrum van de kerk is bekroond met het familiewapen van
de familie Van Tiara - van Heemstra.

Op het koorhek heeft het fraai gerestaureerde "Tien-geboden-bord” een centrale plaats. De kerk behoort tot één van de mooiste kerken van noord Nederland.